At the Faculty of Economics, the I (first) and the II (second) cycle of studies from the fields of economic sciences are being performed on the study programs Enterprise Management, and Accounting and Auditing Management.

Every day, almost 1.000 students are obtaining higher education and acquire competencies in order to become bachelors of economy and to successfully start their own careers.

Building of the Faculty of Economics and Faculty of Law premises is planned to be finished at the beginning of the academic year 2014/2015. The new premises will be equipped with new equipment which will considerably improve the quality of work and teaching at the Faculty of Economics.

Actuality

08.03.2014.
Održana radionica "Prva radionica o istraživanju i publikovanju istraživanja"

07.03.2014. godine u organizaciji International University Burch, Ekonomski fakultet Univerziteta u Zenici i Ekonomski fakultet Univerziteta u Tuzli, održana je radionica pod nazivom "Prva radionica o istraživanju i publikovanju istraživanja" s fokusom na jačanje kapaciteta mladih istraživanja u provedbi i objavljivanju rezultata provedenih istraživanja u oblasti ekonomskih nauka u Bosni i Hercegovini. Nakon uvodnih riječi dekana Ekonomskog fakulteta IBU Sarajevo, Prof.dr.sci. Teomana Dumana, održana su tematska izlaganja:

  1. Značaj istraživanja - Dr.sci. Kenan Ešref Rašidagić, Univerzitet u Sarajevu;
  2. Proces istraživanja - Dr.sci. Jasmina Okičić, Univerzitet u Tuzli i
  3. Objavljivanje istraživanja - Dr.sci. Nino Serdarević, Univerzitet u Zenici.

Radionicu su pohađali studenti drugog i trećeg ciklusa na IBU Sarajevo i sedam državnih univerziteta u BiH, a koji su u procesu provedbe istraživanja u sklopu magistarskih i doktorskih radova.

Nakon okončanog plenarnog dijela radionice, prisutni su podijeljeni u interesne grupe, a kako bi se definisala pitanja zajedničkog interesa i grupnih istraživanja. Sa menadžmentom IBU Sarajevo dogovorene su i određene aktivnosti na polju povezivanja etabliranih istraživača i formiranje timova za međunarodne natječaje u sferi društvenih istraživanja.

Organizator radionice je izrazio zahvalnost za učešče i najavio da postoji interes za održavanjem radionice i u narednom periodu, a minimalno jednom godišnje. Najavu i značajnije dijelove radionice medijski je pratila BHTV.

26.02.2014.
Promocija Ekonomskog fakulteta

U okviru programa promocije Univerziteta u Zenici, u utorak 25. Februara 2014. godine u prostorijama Gimnazije "Muhsin Rizvić" u Kakanju održana je prezentacija Univerziteta u Zenici u okviru koje su predstavljeni fakulteti tehničkog i društvenog usmjerenja. Osim predstavnika Ekonomskog fakulteta, ispred Univerziteta u Zenici učenicima su se obratili predstavnici Mašinskog fakulteta, Politehničkog i Pravnog fakulteta.

Posjeta je upriličena sa ciljem da se učenici upoznaju sa načinom studiranja na Univerzitetu i dobiju osnovne informacije o odvijanju studentskog života u Zenici. Budući studenti su upoznati sa aktivnostima Ekonomskog fakulteta u proteklom periodu te sa planovima za budućnost, nakon čega su pozvani da u okviru programa "Dani otvorenih vrata", koji se realizuje svake godine sredinom maja, budu gosti Ekonomskog fakulteta kako bi se bolje upoznali sa načinom i uslovima studiranja.

25.02.2014.
POZIV – mentoRING program 2014.

U sklopu mentoRING programa, tokom 2012. i 2013. godine, 231 mentorica iz svijeta biznisa, nevladinog sektora, vlasti, medija i obrazovanja je aktivno sudjelovala u razvoju karijere i osnaživanja 305 žena – studentica, nezaposlenih i žena u procesu poslovnog usavršavanja. mentoRING program je jedinstven pristup razvoju i osnaživanju žena u BiH. Promovirajući žensku solidarnost kroz poslovno okruženje, privatne kontakte, neformalna druženja, mentorsku šetnju, te edukativne radionice, uspješne žene pomažu mladim ženama i djevojkama da postignu svoje ciljeve u poslovnim karijerama i životu.

Pozivamo sve studentice iz BiH koje žele priliku za učenje i napredak u karijeri, te uvažene profesorice – da se prijave za mentoRING program do 28. februara 2014. godine. Provedite jedan dan, sedmicu ili duži period kao mentorica koja će svoje znanje prenijeti na mladu ženu ili kao korisnica programa koja će učiti od najuspješnijih žena BiH.

Prijave putem online formulara na www.mentoring.ba i www.cpcd.ba. Za više informacija posjetite facebook grupu Najmoćnije žene BiH ili pošaljete upit na email mentoring@mentoring.ba.

05.02.2014.
Prilika za dodatnu edukaciju studenata u Austriji

Application for “Best of South-East” – Academic Yea r 2014/15

 

 

 

 

04.02.2014.
Poziv za studente: Izgradnja istraživačkih kapaciteta kroz akademsko umrežavanje

Internacionalni Burch Univerzitet iz Sarajeva organizuje radionicu za studente viših godina studija i studente II ciklusa na temu jačanja istraživačkih vještina putem akademskog umrežavanja. Radionicu će voditi istraživači sa značajnim iskustvom u oblasti istraživanja a predviđeno je i uvodno obraćanje profesora sa Univerziteta iz Sarajeva, Tuzle i Zenice. Do 5 studenata Ekonomskog fakulteta se može prijaviti za učešće u radionici.

Kontakt osoba: doc. dr. Nino Serdarević (e-mail: nino.serdarevic@ef.unze.ba)

04.02.2014.
Uspješna realizacija nastave na predmetu Marketing menadžment studija II ciklusa

U nedavno završenom semestru akademske 2013/14 godine studenti II ciklusa su okončali nastavu iz predmeta Marketing menadžment na veoma zanimljiv način. Tokom semestra su, predvođeni nastavnikom doc. dr. Veldin Ovčinom, kroz grupni rad proučavali nekoliko preduzeća te razvili marketing planove za njihove poslovne aktivnosti. Završnim prezentacijama radova su prisustvovali i vlasnici nekolicine tih preduzeća. Vijest o ovoj dobroj nastavnoj praksi su prenijeli mediji i Internet portali.

Za više informacija pogledati donje linkove:

Link (izvor: www.zenicablog.com)
Link (izvor: www.haber.ba)

02.02.2014.
Produžen rok za slanje apstrakta radova za 6. broj časopisa BH EKONOMSKI FORUM

Nakon što je redakcijski odbor donio odluku o objavljivanju poziva za šesti broj obaviještavamo vas da je rok za dostavljanje apstrakta radova produžen do petka 28. 02. 2014. godine.

22.01.2014.
Potpisan Protokol o saradnji između Univerziteta u Zenici i više udruženja i agencija iz razvojnog i privrednog sektora.

U Rektoratu Univerziteta u Zenici, 16.01.2014. g., potpisan je Protokol o saradnji između Ekonomskog fakulteta i više poslovno-razvojnih asocijacija iz Zeničko-dobojskog kantona. Pojedinačni protokoli o saradnji potpisani su između Ekonomskog fakulteta i Razvojne agencije za centralnu BiH (REZ), Ekonomskog fakulteta i Agencije za ekonomski razvoj Zenica (ZEDA), i Ekonomskog fakulteta i Udruge poduzetnika i poslodavaca (UPIP), Žepče. Potpisivanju Protokola su prisustvovali i Rektor Univerziteta u Zenici, Premijer Zeničko-dobojskog kantona te predstavnici medija. Potpisani protokoli o saradnji predstavljaju okvir za razvijanje projektnih prijedloga i drugih oblika saradnje. Predstavnici strana potpisnica su istakli važnost Protokola kao dokaza o uspostavljenom partnerstvu za izradu projektnih aplikacija prema fondovima Evropske Unije.

06.01.2014.
Izašao peti broj čaopisa BH EKONOMSKI FORUM.

BH EKONOMSKI FORUM opredjeljen je kao naučno-stručni časopis koji sadržava izvorne naučne radove, prethodna saopćenja, pregledne naučne radove, stručne članke, recenzije, prikaze i izvještaje. Autori radova su priznati naučnici iz oblasti ekonomije iz BiH i inostranstva, ali i oni koji to tek postaju.

Jedan od ciljeva ovog broja je akademskoj javnosti i široj čitalačkoj publici predstaviti i ponuditi kao i u prethodnim brojevima, probrane, visoko kvalitetne članke izrasle iz doktorskih disertacija i magistarskih radova, nastavljajući ono što je započeto već od prvog broja, njegovanje i izgradnja naučno-stručnog usmjerenja časopisa.